Najczęściej kojarzymy je ze słodką przekąską, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je także w wersji wytrawnej. Muffiny lub muffinki, czyli inaczej babeczki, mogą smakować doskonale w każdym wydaniu!
Pyszne muffinki w wielu wydaniach
Muffiny to ciastka w kształcie wysokich babeczek, które są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie czy w Wielkiej Brytanii. Oczywiście są także chętnie wypiekane w Polsce. Aby je przygotować, warto zaopatrzyć się w specjalna blaszkę do muffinek albo kupić odpowiednie foremki silikonowe i dodatkowo papierowe – papilotki.
Takie urocze ciastka można wypiekać zarówno na słodko, jak i na słono. Świetnie komponują się różnymi dodatkami i mogą być sycącą przekąską na każdą porę dnia – śniadanie, obiad i na kolację.
Muffiny na słodko i na słono
Takie babeczki najczęściej kojarzymy ze słodkościami. Można przygotować pyszne muffiny waniliowe, czekoladowe, pomarańczowe, piernikowe – korzenne, cytrynowe czy truskawkowe. Dodatki można umieścić w cieście, ale także można je udekorować, na przykład bitą śmietaną i innymi kremami, świeżymi owocami, słodkimi posypkami.
Muffiny można także przyrządzić na słono – świetnie sprawdzą się na śniadanie albo na kolację. Bardzo popularne są muffiny z jajkiem i boczkiem, muffiny jajeczne z brokułami, muffiny cukiniowe, ze szpinakiem czy batatami. Świetnie smakują na ciepło i na zimno.
Porady przy pieczeniu muffinek
Aby muffiny się udały, należy pamiętać o paru ważnych kwestiach. Przede wszystkim ciasto do ich przygotowania powinno być odpowiednio gęste, dlatego najlepiej nie mieszać go mikserem. Ważne jest także zastosowanie papierowych papilotek – zapobiegają przyleganiu muffinek do ścianek foremki. Papilotek nie należy wypełniać w całości, ale najlepiej w 3/4, ponieważ babeczki mogą mocno wyrosnąć.
Jeśli szukasz ciekawych pomysłów na muffiny, sprawdź już teraz porady kulinarne na Najlepszewkuchni.pl. To właśnie pod tym adresem możesz znaleźć mnóstwo ciekawych przepisów na te wyśmienite ciastka – zarówno na słodko, jak i na słono!