Dieta w niedoczynności tarczycy
Dieta a tarczycaa
Dieta a tarczyca – istnieje tutaj bardzo dużą zależność. Niewłaściwa dieta może być przyczyną zaprzestania prawidłowego funkcjonowania tarczycy, co w konsekwencji spowoduje niedoczynność. Niedoczynność tarczycy leczona jest poprzez przyjmowanie brakujących hormonów. Niemniej jednak nie można bagatelizować znaczenia diety. W niedoczynności tarczycy dieta może zatrzymać rozwijanie się choroby i przyspieszyć proces wyleczenia.
Jod a tarczyca
W jaki sposób powinna wyglądać dieta przy niedoczynności tarczycy ? Powinna zawierać dużo jodu. To dzięki jego właściwościom tarczyca może wyprodukować hormony. Hormony tarczycy są odpowiedzialne za tempo przemiany materii, wpływają również na pracę układu krążenia i układu nerwowego.
Jod nie zawsze dostępny jest w jedzeniu. Jedynym naturalnym pożywieniem, w którym można znaleźć jod są owoce morza i ryby morskie. Ponadto w rybach znajdują się również kwasy tłuszczowe omega-3. W innych pokarmach jod może występować tylko pod warunkiem, że ziemia na której je wyhodowano zawiera w swoim składzie ten pierwiastek i dzięki temu jod można znaleźć w owocach, warzywach, produktach mlecznych i zbożowych.
Jod a tarczyca – wyżej napisano jakie zależności je łączą. Należy ponadto dodać, że jod można znaleźć również w soli kuchennej i w innych gotowych już produktach. W wielu krajach istnieje obowiązkowe jodowanie soli.
Warto zaznaczyć także, że białko zwiększa tempo przemian metabolicznych i potrafi pobudzać produkcję hormonu wzrostu, który odpowiada między innymi za spalanie tkanki tłuszczowej. Dlatego też należy jeść dużo chudego mięsa drobiowego, napojów mlecznych, ryb i chudego nabiału.
Produkty niewskazane przy niedoczynności tarczycyPoza zalecanymi produktami spożywczymi przy niedoczynności tarczycy, istnieją również takie które są niewskazane w przypadku tego schorzenia. Zwiększają one obrzęki i wykazują właściwości wolotwórcze. Zaliczyć tu można rzepę, kapustę, soję, brukiew, kalafior i buraki. Wymienione warzywa, zwłaszcza w postaci surowej zaburzają, lub całkowicie uniemożliwiają przyswajanie jodu. Osoby chorujące na niedoczynność tarczycy powinny maksymalnie ograniczyć ich spożywanie. Ponadto przy tym schorzeniu nie powinno się stosować diety kapuścianej.